Mi újat nyújt az OpenBVE? – funkcióvadászat

Eltelt néhány hét a legutóbbi OpenBVE-s feature tour óta, így itt az ideje egy újabbnak, hiszen ismét történtek fejlesztések. Hát, nézzük őket!

Méretezhető HUD

De mi az a HUD? Head-up display, azaz nem más, mint a játék közbeni feliratok, információk a játék ablakában, amik például a menetkar, a fékkar, az irányváltó, az ajtók és a biztonsági rendszer állapotát jelzik. Korábban ez fix méretű volt, nem lehetett kicsinyíteni és nagyítani sem. Ez változott az 1.5.3.8-as kiadással: háromféle méretre tudjuk ezt állítani, méghozzá a Beállítások első lapján.

A HUD méretének beállítása

De hogy néz ez ki a gyakorlatban? Hát valahogy így:

Ez az eddig megszokott, normál méretű HUD

Ez pedig a nagy méretű. Van mégy egy harmadik, kicsi méret is

A következő állomásig hátralevő távolság kijelzése

Dereng ez a BVE5-ből? Igen? Szuper, akkor tudod miről van szó. Nem? Akkor elmagyarázom. Szóval a BVE5 már pár éve kiírja a következő állomásig hátralevő távolságot, így ha nem ismerjük a pályát, amivel játszunk van mire támaszkodni fékezés ügyében. Ezt eddig az OpenBVE nem tudta, de kezdve a 2018. szeptember 18-i fejlesztői változattól már igen.

Alapesetben ez a funkció nincs bekapcsolva, de a Ctrl + D billentyűkombinációval be tudjuk kapcsolni. Ellentétben a BVE5-tel, ez kilométerben jelzi ki a visszalevő távot. Ha mégegyszer megnyomjuk a Ctrl + D-t akkor mérföldre vált a mértékegység, a harmadik megnyomásra pedig kikapcsolhatjuk ezt a funkciót.

A kiírás szerint valamivel több, mint két kilométert vezethetünk még a következő állomásig

A funkció okos, ha például a következő állomáson át kell haladnunk, akkor nem Stop hanem Pass jelenik meg a távolság előtt. A hátralevő távolság funkciót nem Chris, hanem a BVE Worldwide fórumról S520 készítette.

Fordítások

Augusztusban volt szerencsém ismét bővebben dolgozni a magyar fordításon, Chris-szel konzultáltunk erről többször is, és el is készült minden funkció magyarítása, ami idő közben került be a játékba. Volt bőven szerencsére! A friss és ropogós fordítást az 1.5.3.8-as verzió már tartalmazza, s persze az új fejlesztői verziók is. A magyar mellett a katalán nyelvet ismerők is örülhetnek egy friss nyelvi fájlnak.

Lejtviszonyok kijelzése ezrelékben

Korábban már írtam arról, hogy képes kijelezni a lejtviszonyokat az OpenBVE, nos ezt most már ezrelékben is tudja, ami számunkra sokkal hasznosabb, mint a százalék vagy az arányszám, mivel Magyarországon ezrelékben adják meg a lejtést/emelkedést a vasúti pályákon. Ezt a funkciót is S520 programozta le.

A bekapcsolásához nem kell mást tenni, mint háromszor megnyomni a Ctrl + N billentyűkombinációt.

Független mozdonyfék

Május óta érhető el a fejlesztői verziókban a független mozdonyfék egy (nem végleges) implementációja. A mozdonyfék ugyebár nem hat a vonat kocsijaira, csak a mozdonyra. Ennek a beállításáról a BVE Worldwide fórum egyik topikjában olvashattok bővebben.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .